Dit is een ‘rip’ van een Facebook live feed door Obesia Grandé op Facebook. De video komt wat traag op gang omdat ze wacht tot andere drags inloggen en meekijken. Daarna wordt het interessanter omdat zij een tip van de sluier oplicht van de sociale structuur in de Drag Scene. Oorspronkelijk traden Drag Queens individueel op, ze waren hooguit aan bepaalde gay bars gekoppeld. Daar ontstonden veel onderlinge vetes door.
Tegenwoordig zie je steeds meer Drag Houses, met een Drag Mother, Drag Daughters & Drag Sisters. Deze houses zijn onderling in competitie. Deze familiestructuur in de ‘vrouwelijke’ lijn van Drag Houses zorgt voor toegang tot pruikenmakers, optredens, make-up deals, kleding etc. Kortom kennis wordt van Drag Mother op Drag Daughter overgedragen. Krijgt een Drag Daughter voldoende betaalde opdrachten, of heeft ze een groter netwerk dan haar Drag Mother, dan zal zij op haar beurt een nieuw Drag House beginnen.

Obesia is ‘dochter’ van de zeer populaire Lady Galore en heeft sinds twee jaar het Drag House ‘Absolutely Drag’ opgericht. De opsplitsing verliep zonder problemen en Lady Galore, die zeer zakelijk is en het nodige geld verdient aan andere Drags door ze in video’s te promoten, heeft als een echte Matriarch nog steeds zakelijke belangen in Absolutely Drag. Zo organiseert Obesia sinds kort Miss-verkiezingen voor Drags. Het kost relatief veel geld om daar aan mee te doen en de avond zelf wordt gesponsored door pruikenmakers, gay café’s etc. Vaak sponsors die niet lucratief genoeg meer zijn voor haar Drag Mother Lady Galore. Ergens zegt Obesia: ‘It is all about gender.’ Het is soms ook wel een beetje ‘All about business’. Obesia woont samen met een opkomend pruikenmaker en dat levert haar een stevige positie op bij andere Drags. Die zakelijke instelling is noodzakelijk omdat een Drag Queen ongelooflijk hoge onkosten heeft en weinig of niets betaald krijgt voor optredens.

Ideologisch houdt haar Drag House zich voornamelijk bezig met het bevechten van stigmatisering, getuige de onderstaande video die ik met hen maakte voor Superball, een evenement in Paradiso waarin Drag Houses onderling competitie voeren voor de titel Best Drag House.

 
<< Terug naar het hoofdmenu